FOGYÁS

Mit is nevezünk fogyásnak?
Miért fogy, miért kell fogynia az embernek?
Hogyan fogyjon az ember?
Fogyás vagy önsanyargatás?
Fogyás vagy hiúság?
Valóban fogynunk kell, vagy csak a testszöveteink arányain kell változtatni?

Még sok, sok kérdést lehetne feltenni a fogyással kapcsolatban, mégis a legfontosabb tudnunk, hogy kell-e fogynunk és azt, hogy az élettani folyamatainkkal összeegyeztethetően fogyunk-e.
A fogyás súlycsökkenést jelent, azaz a testsúlyunk mérhető tömegvesztése.

Az emberek több okból fogynak, túlsúly miatt, hiúság miatt, hovatartozás miatt, kompenzációból, azaz egy más eredetű probléma valós megoldása helyetti pótcselekvésképpen, stb..
A fogyás igen nagy százalékban eredménytelen, vagy túlzott a fogyni kívánok esetében.

Miért van ez?
Mert nem vagyunk tisztában lelkünkkel, tudatunkkal, testünkkel, táplálkozásunkkal, mozgásunkkal és ezek összefüggéseivel. Mivel nem ismerjük ezen folyamatokat, kénytelenek vagyunk ráhagyatkozni azokra az eljárásokra, megoldásokra, amiket kínálnak nekünk. Bizonyos alapfogalmakkal tisztában vagyunk és ha a kínált megoldás éppen erre épít, akkor azt szívesen tesszük magunkévá és behódolva követjük, mígnem kiderül, hogy nem oldotta meg a problémánkat.

Ahhoz, hogy megértsük a fogyás mechanizmusát és elérjük az élettani folyamatokkal összeegyeztethető súlycsökkenést, vagy szöveti átrendeződést, ahhoz kicsit el kell mélyülnünk a hízás folyamataiban.
Ha ismerjük a hízáshoz vezető utakat, akkor ezek ismeretében már el is tudjuk kerülni azokat.

Ahhoz, hogy legyőzz valamit, előbb ismerd meg!

Miért is híznak meg az emberek, miért van az, hogy testszöveteik megfelelő aránya eltolódik a zsír irányába?

Mint mindennek az ember egészségével kapcsolatban, ennek is három alapfeltétele van. Tudat állapot, megfelelő mozgás, megfelelő táplálkozás.

Tudat állapot: ha nem megfelelő, akkor az ember kompenzál, azaz valamilyen örömforrást próbál találni, ahelyett, hogy megoldaná tudati problémájának valódi okát. Egyik ilyen legelterjedtebb örömforrás az evés, a mértéktelen evés, vagy a nem megfelelő táplálék túlsúlyba helyezése.

A tudati teljesség hiányát megpróbáljuk fizikai teltséggel kiváltani. Úgy érezzük, a magunkhoz vett táplálékkal, a bekebelezéssel, mindent tudunk pótolni, ami valójában hiányzik életünkből. Az élet sava, borsa, a négy alap íz: édes, keserű, savanyú, sós. Mint maga a fizikai élet. Minden tápláléknak megvan az ízhatása és mint tudjuk, orrunk segítségével sokkal több ízt vagyunk képesek érzékelni, mint a nyelv által érzékelt alapízek. Ezért kötődünk nagyon az ízekhez és a szagokhoz.

A lélek nyelve a test, a közvetítő a tudat. Így a test befolyásolása a tudat befolyásolása egyben, hogy a lélek szerint működjünk. Ez a párhuzam az, ami miatt azt hisszük, lelki dolgaink kompenzálhatók fizikai dolgokkal. Hatalmas tévedés, ha azt gondoljuk, hogy lelki tényezőinket fizikai érzetekre cserélhetjük. Ez önámítás, aminek a vége az evés esetében a túlsúly.

Megfelelő mozgás: a mozgás címszó alatt ezt részletesen kifejtem, így itt nem térek ki rá hosszasan.
Azt tudni kell, hogy élettani folyamataink összehangolt, megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen a mozgás. A mozgáshiány azonkívül, hogy elhangolja szervezetünk működését, nagy lehetőséget biztosít a felesleges tápanyag raktározásra.

Táplálkozás: a minőségi és megfelelő mennyiségű táplálkozás megteremti a test tökéletes tápanyag-utánpótlását és a még ésszerű raktárkészlet kialakítását. Mai táplálkozásunk csúnyán eltorzult és értelmetlen, ezt a táplálkozás címszó alatt bőven tárgyalom.

Folytassuk az utat az elhízás okainak megismerésén keresztül. Azt már tudjuk, hogy három alapfeltétel külön- külön is eredményezheti ezen állapotot. A mai ember életében elmondhatjuk, csak keveseknek adatik meg, hogy mind a három tényező megfelelő legyen. Túlnyomó többségben az embereknél mind a három feltétel sérül.

Elindulunk a tápcsatorna mentén és végigjárjuk betekintést nyerve az elhízás ok-okozati tényezőibe.

Az emberi száj: első szakasza a tápcsatornának, az emésztő rendszer kapuja. Az egyik legfontosabb helyszín, itt már eldől, hogy melyik irányban indulunk el, az elhízás vagy a kiegyensúlyozottság útján barangolunk tovább. A táplálék feldolgozásának első állomása az alapos rágás. RÁGÁS, amit a mai ember már nem is ismer. Harmincszor-negyvenszer kellene megrágnunk minden falatot. Ó, de hát a mai embernek erre nincs ideje, hiszen olyan fontos dolgai vannak, melyek árát az egészségével is hajlandó megfizetni.

A rágással egyszerűen felaprózzuk a táplálékot, ezáltal megnöveljük a felületét, így az emésztésben, átalakításban résztvevő nedvek, enzimek sokkal nagyobb felületen tudnak munkát végezni. A fizikai aprítottság eredményeképpen sokkal jobb és gyorsabb lesz a tápanyag kémiai átalakulása.

Gondoljunk csak bele, van egy kandallónk, egy jó nagy tuskó fát belerakunk és megpróbáljuk begyújtani. Igen nehezen fog sikerülni égést segítő anyag nélkül. Ha már sikerült meggyújtanunk, akkor igen lassan és tökéletlenül ég, hiszen kicsi a felület, ahol az illóolajak és gázok távozhatnak a fa rostos szerkezetéből, hogy azután reakcióba lépve a levegő oxigénjével bekövetkezhessen az égés. Ez az aprítatlan fa nem is fog tökéletesen elégni, a hamu mellett jelentős salakanyag fog képződni.

Mi történik akkor, ha a farönköt a kandallóba helyezés előtt felaprítom több részre? Megnövelem az éghető anyag felületét, így már megfelelő mennyiségű illóolaj és gáz tud távozni a fa rostos szerkezetéből, így több éghető anyag tud reakcióba lépni az oxigénnel egységnyi idő alatt. Eredmény: a fa majdnem tökéletesen elég, hamu lesz belőle, minimális salakanyag marad. És így sokkal több energiát nyerünk ki a fából.

A rágásnak az aprítás a lényege. Hiszen rágás közben nyállal keveredik a táplálék, így már itt megkezdődik a kémiai átalakítás. Ha sokat rágunk, elegendő időt tölt a tápanyag a szánkban ahhoz, hogy a nyál elvégezhesse azon folyamatokat, amelyek megkönnyítik a gyomor és a belek munkáját, minőségivé téve a tápanyag feldolgozási folyamatát.

A mai ember bekapja a falatot, kettőt hármat rág és már nyel is. Mi történik: a táplálék nem lett felaprózva, a nyálnak nem volt ideje reakcióba lépni. Az előemésztési folyamat a szájban szinte nullára csökkent.

Képzeljük el, hogy kőbányában dolgozunk kőfejtőként. Robbantással kőzetet választanak le az adott hegy megfelelő felületéről. Egy robbantás után oda kell mennünk a 8-12 kilogrammos kalapácsainkkal és autó méretű sziklákat kell elkezdenünk szétverni. Szinte reménytelennek tűnik, de csináljuk, mert kell. Lassan haladunk és nagyon kimerülünk. Az emésztő rendszerünk is ebben a cipőben jár, ha a megfelelő rágás nem történik meg.

Képzeljük tovább a szituáció egy másik változatát. A kőbányában robbantássorozatok útján választják le a kőzetet. Nekünk oda kell mennünk kalapácsainkkal és futball labda méretű köveket kell tovább törnünk. Máris nem reménytelen a helyzet, könnyedén hajtjuk végre a feladatot és nem fáradunk ki a munka negyedénél. Megfelelő rágás nélkül nap mint nap „autónyi köveket” görgetünk le gyomrunkba és bélrendszerünkbe.

Szegény gyomrunk próbálja meg bepótolni, amit a fogaink és nyálunk nem végzett el. Mi vajon szeretjük más helyett elvégezni a feladatokat? Természetesen nem. Mi történik, amikor más munkáját is nekünk kell befejeznünk? Előbb utóbb a mi munkánk rovására fog menni.
Így van ez a gyomorral is. Nem fogja tudni minőségileg tovább emészteni a táplálékot és ilyen emésztetlen állapotban fogja tovább küldeni a vékonybélnek, ahol már felszívódási folyamatok sora kell, hogy megtörténjen.

Rágjunk sokat. A rágással fogainkat is egészségesen tartjuk.

Az agyunk számlálja rágásainkat és nyelésünket, így ha megfelelő rágás és nyelés következik be, akkor csökkenti az éhség érzetet. Természetesen ez csak akkor történik így, ha táplálék bekerülésről van szó. Az egyszerű rágózás táplálék nélküli, így az „üres rágás” az ellenkezőjét indítja el. A nyál és gyomornedvek beindításával emésztőrendszerünk befogadóvá válik a táplálék feldolgozására, így éhségérzetet produkál, de mivel a rágózás táplálékot nem juttat a tápcsatornába, így az éhségérzet fokozódhat.

Ha megfelelő mennyiségben rágjuk meg szánkban az ételt, már evés közben csökkenni fog éhségérzetünk, még azelőtt, hogy teleennénk magunkat.

Ha a túlsúlyos emberek mindennapi táplálkozásaik alkalmával ügyelnének a rágásszámra, akkor beindulna náluk a fogyás.

Természetesen az elhízás okai összetettebbek, de egyik jelentősebb oka a rágáshiány.
Tévedés azt hinni, hogy érdemes fontossági sorrendet felállítani a megismert okok között, mert ezek együttese okozza az elhízást és ezek együttes elkerülése a fogyást.

A nyelőcső a következő állomás. A nyelőcső a táplálék gyomorba juttatására hivatott. Az emésztésben nincs szerepe, hiszen a felaprított nyállal elkevert már emésztődő táplálékot vezeti be a gyomorba.

Gyomor. Feladata: raktározás, keverés, emésztés, szakaszos ürítés. Gyomrunkat nagyon megterheljük a rágatlan táplálékokkal. Mint látjuk, feladataiból következik, hogy keverési folyamatot végez, melynek lényege, a felaprított nagy felületű tápanyagokat elkeveri a gyomornedvekkel, hogy az emésztési folyamatok biztosítva legyenek.

Itt bekapcsolódik a témakörbe a tápanyagok sokfélesége, melyeket magunkhoz veszünk.
Szervezetünk számára fontos tápanyagokkal a táplálkozás címszó alatt ismerkedhetünk meg.
Minden anyag, ami ezeken kívül esik, az szükségtelen, felesleges, értéktelen vagy mérgező a szervezetünk számára. Ebből következik, hogy az ilyen anyagokkal szemben a szervezetnek plusz munkát kell végeznie, azaz energiákat kell más folyamatoktól elvonni, hogy kezelni tudja , lekötni, megsemmisíteni, kiválasztani őket. Ide tartozik még a tápanyagok túlzott mértékű bevitele.
Mindazon felett, mit a szervezet hasznosítani, ésszerű keretek között raktározni tud, ezek felett bejuttatott táplálék jelentős többletmunkát ró emésztésünkre, ezen keresztül szervezetünkre.

Ha a betonkeverőbe tetszés szerint dobálom be a nyers beton alapanyagait, biztos hogy kapok egy masszát, de az is biztos, hogy ez nem fog majd megfelelni a minőségi beton követelményeinek.
Következésképpen, több munkám lesz majd vele. Nehezebb lesz teríteni vagy elsimítani. Ha megköt, lehet, hogy összeesik. Ha megköt, lehet, hogy szétrepedezik. Pár év és elkezd porladozni, stb.....
A betonnak is megvan a megfelelő összetétele, ha ezt nem tartjuk be, számolnunk kell a következményekkel.

A gyomorba juttatott táplálék mennyisége és minősége már hatással lesz a további emésztési folyamatokra. Az egyszerre nagy mennyiség gyomorba jutása hosszútávon a gyomor alkalmazkodását vonja maga után, azaz kitágul. Ennek következménye, hogy szöveti struktúrája gyengül, munkájának hatékonysága csökken. Idővel túl nagy helyet foglal el a hasüregben, csökkentve ezzel májunk, hasnyálmirigyünk, lépünk és bélrendszerünk életterét, működését. Ráadásul csökkenti a mellkas tágulási terét, melynek következményeképpen légzés- és szívproblémáink lesznek.

Bélrendszer. Egyszerű felosztása: patkóbél, vékonybél, vastagbél. Ennél részletesebb és struktúráltabb a valódi anatómiai felépítése, de a táplálkozás szempontjából elegendő a jelenlegi felosztás. A bélrendszerünkben folytatódik az emésztés, és megkezdődik a különböző tápanyagok felszívódása.

Mi a feltétele ennek? A beleink mirigyeket tartalmaznak, melyek feladata különböző emésztőnedvek termelése, melyek kémiailag alakítják a táplálékot, és nyáktermelés, mely védelmet biztosít a bél belső felületének a kémiai hatásokkal szemben. Ezek a nedvek a hasnyálmirigy által termelt hasnyállal, a májban termelődő enzimekkel, epével közösen molekuláris méretűre bontják a tápanyagokat, s lehetővé teszik azok minőségi felszívódását.

Beleinkben bélbolyhok milliói növelik meg a bél belső felületét, ezzel lehetőséget adva a tápanyagok nagy felületen történő felszívódására, mely szükséges ahhoz, hogy időben fel tudjanak szívódni, mielőtt különböző erjedési, lebomlási, rothadási folyamatok indulnának be. Ezeken a bélbolyhokon keresztül kerülnek az elemi tápanyagok a vér- és nyirokrendszerbe, hogy szállítás útján eljussanak rendeltetési helyükre.

Vékony bélszakaszunkban szívódnak fel a tápanyagok igen nagy százaléka. A vastagbélben szívódnak fel az ásványi anyagok és a víz. Beleink egészséges működéseinek feltételei: egyszerre kis mennyiségű táplálék bejuttatása, minőségi és rostdús táplálék bejuttatása minden egyes étkezés alkalmával, megfelelő mennyiségű víz fogyasztása napi szinten.

Kiegyensúlyozott tudati állapot, mert a tudati tépelődés, rágódás fizikai színtere az emésztőrendszer, az emésztés. Mivel a bélrendszer az emésztőrendszerünk legnagyobb területe, ezért zömében a fent említett tudati állapotból adodó megbetegedések is ezen a területen jelennek meg a leggyakrabban.

Mai táplálkozási szokásainknak köszönhetően, teljesen tönkretesszük bélszakaszainkat, lehetetlenné tesszük működésüket. A mértéktelen rostmentes táplálékainknak köszönhetően rengeteg összeálló, szakasztalan, masszaszerű anyag hömpölyög végig vékonybelünkön, mely teljesen eltömi, lecsökkenti a felszívó felületeket. Nagy mennyiségű bélsár gyülemlik fel vastagbelünkben, mely szintén lecsökkenti a felszívófelületét.

Mit is jelent ez? Képzeljük el, hogy gyurmázunk. A gyurmát, amikor labda formává gyúrjuk, kapunk egy erős, jól összetapadó gyurmagolyót. Ha leejtjük ezt a földre, ugyan formája megváltozik, ellapul valamennyire, de nem esik szét. Most ugyanezt a gyurmát összegyúrjuk ismét golyóvá, de úgy, hogy nagy mennyiségű faforgácsot keverünk hozzá. Ismét leejtjük. Mi történik? Darabokra hullik a gyurma-forgács keverékből készült golyó.
Miért? Mert ahol a faforgács beékelődött a gyurmába, ott a gyurma a gyurmával nem tud összetapadni, így egy igen laza és könnyen bontható szerkezetű massza keletkezik. Így ékelődik be a növényi rost is az emésztendő masszába.

Most már tudjuk miért kell rendszeresen rostdús táplálkozást folytatni. A rostdús massza a belekben könnyen szétesik, azaz megnő a felülete, a bélnedvek és enzimek könnyebben tudják ilymódon a bontási folyamatokat elvégezni. Továbbá szabad marad a bélfal, nem tapad fel a massza, nem tömíti el a bélbolyhok állományát, ezzel megőrízve az optimális felszívódási felület nagyságát.Továbbá az emészthetetlen rost, mechanikai inger útján fokozza a bélben található mirigyek működését, mechanikailag tisztítja a gyomor és bél nyálkahártyáit, valamint ingrli a nyálkahártyák ereit, ezzel javítja a nyálkahártyák vérkeringését.

Mi történik, ha a bélrendszerünk terhelt, felszívó felülete minimálisra csökken helytelen táplálkozásunk következtében?
A tápanyagok nem megfelelő minőségben és mennyiségben szívódnak fel. Ezáltal hiányállapot lép fel sejtszinten, melynek következménye lesz az éhség ismételt érzete. Azaz, újra enni fogunk,de hiába. Hiába juttatunk be tápanyagokat. Hiába, a bélrendszerünk terheltsége miatt ismét nem lesz megfelelő a felszívódás. Így belekerülünk egy ördögi körbe és csak eszünk és eszünk és eszünk és eszünk..........

Továbbá, ha a táplálék nem tud megfelelő formában emésztődni, átalakulni és felszívódni, akkor tovább marad a bélrendszerben, ahol erjedési és a szervezetünkkel nem összeegyeztethető átalakulási folyamatokon megy keresztül. Így olyan anyagok keletkeznek, olyan táptalaj, mely tökéletes melegágya lesz az amúgy is beleinkben élő negatív tulajdosnágú baktériumoknak és gombáknak. Oly mértékben tudnak ezen a táptalajon elszaporodni, hogy képesek lesznek áttörni a védelmi bástyákat és bárhova eljutnak szervezetünkben és megtelepedve elkezdik nem éppen áldásos tevékenységüket.
A mai ember belgyógyászati problémáinak 80%-a belső fertőződés. Ez igen sok problémát, betegséget produkál a körömbetegségektől a daganatos betegségekig.

Egy ősi mondás szerint a baj mindig belülről fakad s nem kívülről kopoktat.

Székelés. A rendszeres székelés az egészség egyik alapfeltétele. Mit is jelent ez? A napi szinten történő székelés segít eltávolítani a salakanyagokat a szervezetünkből, azaz minden olyan végterméket, mellyel már szervezetünk nem tud mit kezdeni. Ezek az anyagok minél több időt töltenek végbélszakaszunkban, annál nagyobb galibát tudnak okozni. Már említettem, hogy ezek a maradványanyagok táptalajai a különböző organizmusoknak, melyek legtöbbször kártékony hatásukat fejtik ki szervezetünkre.

Továbbá akadályozzák a vékonybélben végbemenő emésztési folyamatokat. A telített bélrendszerben a tápanyagmozgatás lelassul, így a normális emésztési folyamatok mellett nemkívánatos bomlási és erjedési folyamatok indulnak be.

Gondoljunk bele, ülünk az autónkban és A városból tartunk B városba. Mikor tudunk gyorsabban, megfelelő időben a célunkhoz érni, ha minimális a forgalom és jól közlekedhető az út, vagy ha az úton nagy dugó van és lépésben méterről, méterre lehet haladni?

Ezért nagyon fontos, hogy egyszerre ne együnk sokat és minden nap székeljünk. A napi székelést meg lehet tanulni. Egyszerű gyakorlatot kell nap mint nap megtenni és két héten belül az idegrendszerünk megszokott folyamattá teszi a reggeli székelést.

A gyakorlat a következő: reggel éhgyomorra igyunk meg egy pohár langyos vizet, maximum két decilitert, majd üljünk le a vécére, tízszer, tizenötször húzzuk jól be a hasunkat, majd toljuk jól ki. Aztán tegyük rá talpainkat egy műanyag lavórra, vagy megfordított szennyeskosárra, vagy bármire, ami megemeli körülbelül harminc centiméterrel talpainkat a talajtól. Ez a póz egy kicsit a guggoláshoz hasonlít, mely ösztönössen beinditja a székelési folyamatot. A reggeli székeléssel kürítjük vastagbelünket, így megtisztítjuk és felkészítjük az emésztőrendszerünket az aznapi táplálék befogadására és hatékony feldolgozására.

A gyomrunkban és a bélrerendszerünkben sima izomrostok találhatók, melyek pelisztartikus mozgást hoznak létre a gyomorban és a belekben, így továbbítva a tápanyagot a bélcsatornába. Ez a mozgás ahhoz hasonlít, mintha gyűrűk egymás után helyezkednének el és egymást követően húzodnának össze és ernyednének el. Ez a mozgás biztosítja a tápanyag folyamatos áramlását, függetlenül attól, hogy a testünk éppen milyen pozícióban van.

Ha feltorlódik a tápanyag és a széklet a bélrendszerünkben, ez a mozgás lelassul, beleink tágulni kezdenek, mely minőségi romlást eredményez az emésztésben és idővel kikezdi beleinket.

Itt bekapcsolódik ismét a testmozgás. Rendszeres testmozgással javíthatjuk beleink vérellátását, mozgását, rugalmasságát. A rendszeres testmozgás nem csak az izmainkat erősíti, nem csak külsőnket formálja, nem csak a keringésünket, légzésünket javítja. Nagyon nagy hatással van belső szerveinkre is. Zsigeri szerveink velünk együtt mozognak, ezért dinamikus állapotban vannak. Ez a dinamika segíti működésüket.

Bélsár. A bélsár nem más, mint a vastagbélben a székletből visszamaradt és a bélfalra feltapadt túlerjedt massza. Ez a bélsár nagyon nagymértékben elfedi a bél felszívófelületét. Így nem tudnak megfelelő mennyiségű ásványi sók és víz felszívódni. Továbbá táptalajává válik olyan baktériumoknak, gombáknak, organizmusoknak, melyek nagyon kártékonyak a szervezetünk számára. A rostmentes táplálkozás, a kevés víz fogyasztása, a rendszeres testmozgás hiánya, a túlzott szénhidrát valamint hús bevitel és a mai modern táplálkozásnak köszönhetően a mértéktelen felesleges anyagok bekerülése megnöveli a bélsár kialakulását és mennyiségét.

Ezen feltételek miatt a gyomorban és a vékonybélben végbemenő emésztési folyamatok olyannyira leromlanak, hogy már itt kialakul a majdani bélsárt képező előnytelen massza, mely úgyszintén rontja a felszívódási folyamatokat a vékonybélben. 
Így tápanyaghiányossá válik szervezetünk és az elhízással párhuzamosan egészségünk is szépen tovaszáll. 

Mindaddig amíg nem tud szervezetünk minőségí tápanyagot előállítani, és felszívni, addig tartalékolásra áll be.


Mindaddig nem tudunk hatékonyan és tartósan lefogyni, amíg bélrendszerünket ki nem tisztítjuk, ezáltal helyreállítjuk az emésztésünket és a tápanyagok felszívódását.

Nagyon sok fantasztikus fogyókura van és még több eladható termék, amely ígéretük szerint helyettünk megoldják a dolgokat. Ennek a célja nem a valódi egészséges fogyás,csak a vágyó, hiszékeny ember pénzének megszerzése. Fogyasztói társadalom. Ma már minden üzlet.
Sokan, sokféle fogyókúrát és terméket kipróbáltak már, ideig-óráig látványos sikerrel, aztán elszörnyülködve látták, hogy minden visszajött, sőt, még az eredeti állapotnál is több a felesleges súly, amit cipelniük kell.

Jegyezzük meg, mint minden az életben a fogyás is csak rajtunk áll. Semmilyen termék, semmilyen szuper-turbó fogyókura nincs, ami helyettünk megoldaná a helyzetet. Ne higgyünk a reklámoknak, és semmilyen olyan megoldásnak, ami gyors sikert ígér! Minden egy folyamat. Az elhízás is, a fogyás is. Nem egy nap, egy hét, egy hónap alatt hízunk el, így nem is egy nap, egy hét, egy hónap alatt fogyunk le.

Az elhízás folyamata alatt nagyon sok minden hangolódik át szervezetünkben, ezért van, hogy a gyors fogyás nem hoz maradandó eredményt, hiszen a háttérben nincs elég idő arra, hogy az elhangolódott folyamatok visszaálljanak az eredeti programra.
De ugye a mai ember türelmetlen, hiszen olyan sok-sok fontos dolga van, hogy hajlandó ezek árát egészségével megfizetni. Minden fontosabb az egészségünknél, a dolgaink, a munkánk, a kapcsolataink, és az önmagunkról kialakított a mai látványvilágnak megfelelő ideálunk.
De amikor megérezzük, hogy egészségünk már nem hajlandó tovább szolgálni eme sok téves eszménket, áltevékenységeinket, hamis ideáinkat, akkor rohangálunk fűhöz-fához és gyors csodát nyújtó megoldásokat kutatgatunk. Még mindig, ahelyett, hogy önmagunkba néznénk.

Beszéljünk még egy kicsit a fogyás lélektanáról.
Tudnunk kell, a hízás tudati eredete a szeretethiány. Bármilyen fizikai okot is állapítanak meg, hormonzavar, emésztőrendszeri elváltozás, stb... , akkor is a valódi ok a tudatban keresendő.
A lélek nyelve a test. A lélek a testen keresztűl üzen, ha a tudatunk, már nem hajlandó figyelni, hallgatni a lelkünkre.

Szeretethiány. Mások és önnmagunk elfogadása.
Önmagunk szeretete, mások szeretete, nem tudjuk szeretni önmagunkat és nem tudunk másokat szeretni. Úgy érezzük, nem szeretnek mások. Tagadhatjuk, elfedhetjük, de hiába, önámítás.
Aki a tudati tényezőt figyelmen kívül hagyja, nem hallgat a lelkére, az elvész a fogyasztói társadalom által kínált pénztárca kicsavaró labirintusban.

Amíg ezt nem vagyunk hajlandóak önmagunknak beismerni, addig minden fizikai módszer hiábavaló.

Minden, ami a lélek, a lelkiállapot megkerülésével történik, kudarcba fullad. Az első lépés a tudati ok megkeresése. Második lépés szembenézni ezzel az okkal, nem szégyelni önmagunk előtt, vállalni, így tudjuk csak feloldani. A harmadik lépés a fizikai folyamatok helyreállítása.

Foglaljuk össze a feltételeit a valós , maradandó és egészséges fogyásnak! Vagy másképpen megfogalmazva: hogyan kerüljük el az elhízást.

- Lelki béke, azaz hallgassunk a szívünkre!
- Keressük meg a tudati hibát, okot!!!
- Rágjunk sokat étkezés közben!
- Igyunk napi szinten két liter vizet minimum!
- Naponta ötször étkezzünk és egyszerre ne együnk sokat, minden étkezés közben fogyasszunk vizet !
- Zsír és szénhidrát bevitelünket csökkentsük minimálisra, növeljük a fehérjék, a vitaminok és az ásványi sók bevitelét!
- Rostdúsan táplálkozzunk, sok zöldséget fogyasszunk, de a gyümölcsöt csak mértékkel!
- Este hat-hét óra után már ne együnk, csak igyunk, de nem üditőket, szörpöket, gyümölcsleveket, csak vizet!
- Végezzünk rendszeres testmozgást!
- Tanuljuk meg a napi székelést!
- Ne kezdjünk diétákba, szélsőséges táplálkozásokba!
- Ne fogyasszunk gyorsan elkészíthető műételeket!
- Ne fogyasszunk műitalokat!
- Ne ámítsuk önnmagunkat, ne csapjuk be önmagunkat!

Manapság rengeteg élelmiszert és italt kínálnak nekünk. Nagyon jól néznek ki, nagyon finomak, ízletesek, de nem szolgálják szervezetünket. Ne együk-igyuk el az egészségünket!


Manapság divatos téma a lúgosítás.

Igen, bizonyos testnedveinknek lúgos kémhatásúaknak kell lennie. Ilyen a nyálunk, vérünk, vizeletünk, ebből kifolyólag bizonyos szövetnedveink is. De a gyomor- és bélnedveinknek savas kémhatásúaknak kell lennie, ez az emésztés egyik kémiai feltétele. És az immunitás feltétele is. Elég annyit tudnunk róla, hogyha szervezetünk megfelelő nedvei lúgos kémhatásúak, akkor minimálisra csökken sejtjeink, szöveteink, szerveink működési károsodása.

Nagyon fontos és jegyezzük meg: ha szervezetünk túlsavasodik, akkor beindulnak lúgosítási folyamataink. Ezen folyamatok következtében a szervezetünk bármiből képes zsiradékot előállítani. Még akkor is, ha keveset eszünk és még akkor is, ha szénhidrát- vagy zsiradékmentesen táplálkozunk. A zsiradék csökkenti szervezetünkben a savas kémhatást, de ezzel együtt növeli a vérzsír szintet és felesleges raktározás révén felesleges kilókkal ajándékoz meg.

Ha betartjuk az élettani folyamatok feltételeit, a lúgosítás megfelelő és automatikus lesz.
A lúgosítást a fent említett pontok betartásával tökéletes szintre lehet beállítani.
Ezen folyamatok elsajátítása és alkalmazása nem mindenki számára könnyen adaptálható és betartható, hiszen az emberek többségének ehhez életmódváltásra van szüksége. A változást pedig az emberek nehezen viselik, ezért gyakran elutasítják. Az egészségünkkel kapcsolatos változásokat nem utasíthatjuk el, mert túl nagy az ár, amit fizetni fogunk érte.

De tudnunk kell, a szabad akarat felülírhatatlan, így minden döntés az egyén döntése.

Nem dönthetünk más helyett, nem változtathatunk más helyett, nem gyógyulhatunk más helyett, nem élhetünk más helyett.

Nincs ember, aki gyógyítani tudna más embert. Csak utat mutathat másnak a gyógyuláshoz vezető úton. Gyógyulni az ember maga gyógyul!

Jézus tanító szavai égjenek tudatunkba: LEGYEN A HITETEK SZERINT!

Ha elhisszük, hogy vannak módszerek, gyógyszerek, kezelések, melyek megoldják helyettünk a problémát, akkor az olyan, mintha a síneken gyalogolnánk, mondván úgysem jön a vonat.
Mennyi esélyünk van arra, hogy pont egy járatmentes pályán bandukolunk???

Az ember aktív bevonása nélkül nincsenek valós eredmények!

A fogyni vágyó emberek 90%-ában megfogalmazódnak a következő gondolatok: nem tudok lefogyni, jaj, ez olyan nehéz, nem fogom kibírni, áá, nincs értelme, úgysem sikerül.

Mielőtt beverek egy szöget a falba, folyton azon rágódom, hogy rá fogok verni az ujjamra, akkor bizony rá fogok ütni. Próbáljuk ki nyugodtan.

Töröljük negatív tudatunk és a célra koncentráljunk, ne arra, hogy az miért ne sikerülhetne!!!

NINCS GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉG, CSAK GYÓGYÍTHATATLAN BETEG!!! 

 

A tested az egyetlen hely ahol az életedet élheted!